Indonezja – Archipelag Banda – listopad 2019 – polska grupa
Indonezja – Archipelag Banda – listopad 2019 – polska grupa
15 – 29 listopada 2019
Archipelag Banda znajduje się w wschodniej Indonezji, wchodzi w skład Archipelagu Malajskiego. Archipelag składa się z 11 wysp, począwszy od Banda Besar – największej – po drobne i niewielkie na których rośnie tylko kilka drzew. 6 wysp jest zamieszkałych. Wyspy te są pozostałościami ogromnego wulkanu. Każda wyspa ma wyjątkową atmosferę. Wyspy słyną z niezwykłej rafy koralowej oraz wyjątkowo pięknych plaż. Warunki do snorkelowania i nurkowania są tu prawdopodobnie najlepsze na całych Molukach. Podczas nurkowań często widać rekiny młoty, a nawet rekiny wielorybie. Przepiękna rafa koralowa ,całe mnóstwo historycznych, kolonialnych zbytków, lasy deszczowe, endemiczne gatunki zwierząt, gorący klimat i ciepła przez cały rok woda sprawiają że Wyspy Banda to jedno z najciekawszych, choć wciąż jeszcze trudno dostępnych, zakątków Indonezji.
Ten mały archipelag ma jednak wielką historię. Jego warunki klimatyczne i geologiczne pozwalają na uprawę cenionej niezwykle w poprzednich wiekach przyprawy – gałki muszkatołowej i goździków. To właśnie ze względu na nią wyspy te były tak cenne, że największe europejskie mocarstwa toczyły o nie zażarte boje. Gałka muszkatałowa uprawiana była tylko na tych siedmiu maleńkich wysepkach otoczonych oceanem, których dokładnego położenia nie byli pewni nawet kupcy z Malakki czy Jawy. Obie przyprawy były znane w Europie już w Średniowieczu, do której docierały karawanami wraz z chińskim jedwabiem, arabską kawą i afrykańską kością słoniową. Już wówczas jednak był to towar niezwykle rzadki i bardzo kosztowny. Początkowo przyprawy tylko w znikomym stopniu znajdowały zastosowanie w kuchni; wyrabiano z nich wonne oleje, a także ceniono sobie ich działanie lecznicze oraz skuteczność w konserwowaniu żywności. Przełom nastąpił po kolejnych epidemiach dżumy (epidemia w latach 1348-1352 w niektórych regionach Europy zmniejszyła populację o 80%!), gdy europejscy medycy uznali gałkę muszkatołową za jedyne sprawdzone lekarstwo na czarną śmierć. Symbolem dżumy stał się charakterystyczny ubiór ochronny noszony w XVI – XVIII w. przez lekarzy w czasie epidemii, z maską w kształcie dzioba, gdzie wkładano wonne olejki z muskatu tłumiące fetor rozkładających się zwłok i mające chronić przed zarażeniem. Popyt na gałkę muszkatołową i goździki stał się niezaspokajany, ich ceny na europejskich rynkach poszybowały w górę, a zyski weneckich kupców, którzy od 400 lat posiadali monopol na kupno przypraw z Konstantynopola biły kolejne rekordy. Przełamanie tego monopolu i odkrycie bezpośredniego źródła zaopatrzenia w przyprawy stały się zasadniczą kwestią dla większości europejskich dworów i jedną z bezpośrednich przyczyn wejścia Europy w Epokę Wielkich Odkryć Geograficznych. Rozpoczął się „Wyścig o Przyprawy”, dzięki któremu Kolumb odkrył Amerykę, Magellan opłynął świat dookoła a Vasco da Gama odkrył drogę wokół Przylądka Dobrej Nadziei i stworzył pierwszy, morski szlak handlowy między Europą a Azją. I choć mieszkańcy Banda nie mieli o tym zielonego pojęcia – desperackie poszukiwania ich wysp miały sprawić, że cały świat zmieni się nie do poznania…
W dzisiejszych czasach największym zaś kupcem gałki muszkatołowej na świecie jest… Coca Cola,
której specyficzny smak zawdzięczacie właśnie muskatowi.
Podczas pobytu na Banda mieszkać będziemy w Cilu Bintag; to niezwykle urokliwy, zabytkowy hotel zbudowany w stylu kolonialnym i otoczony pięknym ogrodem. Oferuje luksusowe zakwaterowanie osobom chcącym zasmakować historycznego i kulturalnego dziedzictwa wysp jednocześnie pragnącym utrzymać komfort i wygodę pobyty na najwyższym poziomie. Mieści się zaledwie kilka metrów od najważniejszych zabytków Banda i stanowi urocza mieszankę zabytkowej architektury i nowoczesnych udogodnień; wyjątkowo cichą klimatyzację, wygodne łóżka i materace, wygodne oświetlenie, szybki bezprzewodowy dostęp do Internetu, bogate, dobrze wyposażone zaplecze do kąpieli i nielimitowaną ilość ciepłej wody. Większość pokoi posiada szeroką werandę z widokiem na bujne tropikalne ogrody lub ważne zabytki historyczne. Hotel ten słynie także z wyśmienitej kuchni stanowiącej znakomitą mieszankę kuchni indonezyjskiej i kolonialnej podkreślonej kolorowym smakiem rodzimych przypraw. Wyspy Banda są legendarne wśród turystów lubiących sztukę wspaniałych posiłków; oferują jedne z najlepszych na świecie przyprawy, owoce morza i ryby.
http://cilubintang.com/
Nurkowania na Banda są stosunkowo proste, prądy praktycznie niezauważalne, a woda bardzo ciepła. Ubranie to tylko szorty i klapki, 3mm skafander nurkowy oraz porządne buty na trekking na wulkan. Jest to idealny wyjazd dla miłośników nurkowania i osób nienurkujących pragnących naładować akumulatory i porządnie wypocząć.
PROGRAM:
Dzień 1/2: Wylot z Warszawy i przylot do Jakarty. Nocny lot na Ambon. Rano rejs promem na Banda Niera. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek oraz powitalna kolacja BBQ.
Dzień 3: Wycieczka Hata Tour, lunch. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 4: 3 nurkowania, odpoczynek, plażowanie. Lunch. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 5: 3 nurkowania, odpoczynek, plażowanie. Lunch. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 6: Całodzienna wycieczka po wyspie; Spice Tour i Banda Niera Tour. Lunch podczas wycieczki. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 7: 3 nurkowania, plażowanie, odpoczynek. Lunch.
Dzień 8: 3 nurkowania, plażowanie, odpoczynek. Lunch. Nocleg w Cilu Bintang
Dzień 9: Rejs na wyspę Ali, wycieczka po wyspie, plażowanie. Lunch. Nocleg w Cili Bintang.
Dzień 10: 3 nurkowania, plażowanie. Lunch. Wspólna kolacja. Nocleg w Cilu Bintang
Dzień 11: 3 nurkowania, plażowanie, odpoczynek. Lunch. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 12: Trekking na wulkan, 666 metrów, zapierające dech w piersiach widoki a po tym męczącym wysiłku snorkeling w niesamowitym miejscu w którym zastygłą na dnie morza lawę porastają niesamowicie wielkie i piękne twarde korale. Podczas wycieczki lunch, wieczorem wspólna kolacja. Nocleg w Cilu Bintang.
Dzień 13: Prom z Banda Neira na Ambon, transfer do hotelu, zwiedzanie okolicy, nocleg na Ambon.
Dzień 14: Wycieczka War Memorial Tour na Ambon, transfer na lotnisko i wylot do Jakarty.
Dzień 15: Przylot do Warszawy.
KIEDY: 15 – 29 listopada 2019
Koszt wyjazdu za osobę:
Osoba nurkująca 2099 USD + przelot
Osoba nienurkująca 1590 USD + przelot
Cena zawiera:
– przelot na trasie Jakarta-Ambon i Ambon-Jakarta
– prom na trasie Ambon-Banda Neira i z powrotem
– transfery lotniskowe
– zakwaterowanie w pokoju dwuosobowym w hotelu Cilu Bintag wraz ze śniadaniami
– powitalna kolacje BBQ
– 3 kolacje
– obiady w dniach nurkowych (nie dotyczy pakietu dla nie nurka) i podczas wycieczek (łącznie 10)
– pakiet 18 nurkowań, butle, ołów (nie dotyczy pakietu dla nie nurka)
– opłaty parkowe
– wycieczki lądowe
– trekking na wulkan
– opiekę polskiego pilota i instruktora nurkowego
– ubezpieczenie turystyczne podstawowe KL, NNW, bagaż
– ubezpieczenie organizatora turystyki
Cena nie zawiera:
– przelotu na trasie Warszawa – Jakarta i z powrotem
– napiwków
– napoi gazowanych i alkoholowych
– ubezpieczenia nurkowego (obowiązkowe)
– wypożyczenia sprzętu nurkowego
– obowiązkowego Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego
– ubezpieczenia kosztów rezygnacji i chorób przewlekłych
PYTANIA I REZERWACJA: biuro@nurkowanienaswiecie.pl lub tel 22 566 39 19
Indonezja – Archipelag Banda – listopad 2019 – polska grupa