Foodkrywaj Tajlandię – polska grupa dla nienurkujących

Foodkrywaj Tajlandię – polska grupa dla nienurkujących.

Foodkrywaj Tajlandię – polska grupa dla nienurkujących

25 listopada – 07 grudnia 2018
lub
15 stycznia – 27 stycznia 2019

Śmiało, posmakuj Tajlandii i poczuj do niej miętę! Wyrusz z nami w niezapomnianą 2-tygodniową wyprawę, wypchaną po brzegi smakami i przygodami. Zobacz magnetyczny Bangkok – który nigdy nie śpi, tajemnicze Chiang Mai – upstrzone złotymi świątyniami i wciąż nieodkrytą wyspę Koh Mak, na której czas odmierzają wschody i zachody słońca. Posmakuj Tajlandii u źródła i sam przekonaj się, dlaczego jej kuchnia jest najpopularniejsza na świecie, a zapach liści kaffiru wywołuje dreszcz na plecach. Zostań tajskim Foodkrywcą! Nie ważne czy sam, z drugą połówką czy grupą przyjaciół – dołącz do nas i daj się rozkochać w Azji!

Z NAMI:
*
Posmakujesz podróży bez pośpiechu i zadęcia – to jak wypad z przyjaciółmi! Idealna sprawa, gdy podróżujesz sam.
* Zatrzymasz się w lokalnych guesthousach, knajpach i poznasz Tajów, z którymi się przyjaźnimy.
* Poznasz 3 twarze Tajlandii: szalony Bangkok, świątynie północy i rajskie południe.
* Masz wsparcie dwóch podróżników z dużym stażem w smakowaniu świata.
* Odkryjesz tajemnice tajskiej kuchni – aż 3 kursy gotowania!
* Zakochasz się w Tajlandii i przeżyjesz 2 najsmaczniejsze tygodnie życia!

PLAN:

DZIEŃ 1 / Lecicie do Bangkoku

DZIEŃ 2 / Bangkok
Przed południem lądujemy w szalonym Bangkoku. Jedziemy prosto do hotelu w samym sercu energetycznej dzielnicy Silom i po krótkim odpoczynku ruszamy posmakować miasta! Zjemy obiad w lokalnej knajpce i wybierzemy się na wyprawę miejskimi kanałami, gdzie życie ma swój własny rytm, a rejs zakończymy degustacją tropikalnych owoców na rzece Chao Praya. Na dobranoc wpadniemy na drinka do rooftop baru, a jeśli starczy Nam sił, zrobimy zakupy na nocnym markecie i zobaczymy, jak do życia budzi się imprezowa część miasta.

DZIEŃ 3 / Bangkok
To czas kulinarnej inicjacji! Dzień zaczniemy od zakupów na gwarnym targu, gdzie garść tajników kulinarnych zdradzi Nam tajski szef kuchni. Później czeka nas dużo gotowania i jeszcze więcej jedzenia – będzie przesmacznie, a operowanie wokiem wyszlifujecie jak diament! Po południu wybierzemy się na leniwy spacer do Parku Lumpini albo na zakupy i kawę do szalonej dzielnicy Siam, a wieczorem na dworzec kolejowy – pora ruszać na północ! 

 

DZIEŃ 4 / Chiang Mai
Nocne przygody kolejowe pewnie trochę nas wytarmoszą, więc rano w hotelu zaserwujemy Wam pyszne śniadanie, kawę, damy chwilę odpocząć i… posadzimy na rower! Na dwóch kółkach będziemy eksplorować najpiękniejsze miasto Tajlandii, dziesiątki błyszczących świątyń, tajemnicze pagody i ukwiecone ołtarze. W zapachu kadzideł sami się przekonacie, dlaczego nietrudno poczuć miętę do Chiang Mai, a potem spróbujemy pysznej tajskiej kawy z dalekiej północy i kiełbasy z pastą curry. A wieczorem pójdziemy na słynny night market, gdzie będziecie mogli zjeść… skorpiona – hm?

DZIEŃ 5 / Chiang Mai
Znów gotujemy! Dziś dowiemy się, jak i dlaczego tajska kuchnia z północy różni się od południowej i dlaczego khao soi to najlepsza zupa świata (nie przesadzamy!). Zdobędziemy nowe umiejętności, kolejną książkę z przepisami, a przede wszystkim świetnie zjemy. A po południu wybierzemy się na odprężający masaż tajski – w końcu pichcenie na woku to ciężka robota!

DZIEŃ 6 / Lecimy w stronę słońca
Opalenizna sama się nie zrobi, więc rano spakujecie manatki, a my zabierzemy Was na lotnisko – ruszamy na rajskie, tropikalne południe! Polecimy do Bangkoku, skąd busem pojedziemy do portu Leam Ngop i dalej popłyniemy na małą, dziewiczą wyspę Koh Mak. Szczęka Wam opadanie, obiecujemy! A żeby nie zachwycać się z pustym żołądkiem, zabierzemy Was na uroczystą kolację i świeżymi tajskimi smakami uczcimy półmetek naszej wyprawy.

 

DZIEŃ 7-9 / Koh Mak
Następne 3 długie dni spędzimy w raju. Będziemy wylegiwać się w słońcu na białym piasku, bujać w hamaku pod palmą i liczyć rozgwiazdy w wodzie. A gdy odrobinę ochłoniemy, wybierzemy się na najlepszą kawę na wyspie i kolejny kurs gotowania – wyspiarska kuchnia z południa to mnóstwo ryb, owoców morza i tropikalnych owoców, więc masa nowych smaków gwarantowana! A żeby nie znudziło się Nam leżenie brzuchem do góry, wybierzemy się na całodniowy island hopping po okolicznych wysepkach, snorkelling na pięknej rafie koralowej i wycieczkę skuterami po wyspie – zakochacie się w Koh Mak bez opamiętania!

DZIEŃ 10 / Bangkok
Tak, wiemy, że moglibyście leżeć w hamaku bez końca, ale pora wracać – szybką łodzią i busem wrócimy do Bangkoku, gdzie zrobimy ostatnie zakupy, zaopatrzymy się w solidną porcję tajskich przypraw i ziół (które zamrozicie zaraz po powrocie do domu) i spróbujemy szałowego street foodu w kolorowym Chinatown. Urlop zakończymy najlepszym pod słońcem bulionem z pieczoną kaczką i nudlami. Brzmi nieźle, hm?

DZIEŃ 11-12 / Wracacie do domu

Dziś z łezką w oku pomachamy Wam na do widzenia – miło było pokazać Wam trochę cudownej, smacznej Tajlandii!

*plan jest ramowy i wyjątkowych sytuacjach może ulec zmianie

KIEDY: 27.11 – 07.12.2018 lub 15 – 27.01.2019

ZA ILE: 2800 PLN + 650 Euro + przelot

CO JEST W CENIE:
– noclegi w 2-osobowych pokojach (***)
– śniadania
– transfery na miejscu
– 3 kursy gotowania (czyli 3 wielkie obiady!)
– rejs po kanałach Bangkoku,
– rowerowe zwiedzanie i masaż tajski w Chiang Mai
– degustacja jedzenia i kawy z Północy
– uroczysta kolacja
– island hopping
– skuterowa wycieczka na Koh Mak
– zestaw FOODKRYWCY (obrandowany plecak, fartuch, notes+długopis, pasty curry, kokosowe/drewniane narzędzie kuchenne/do woka)
– polskojęzyczna opieka na miejscu

A CO NIE:
– przelot do Tajlandii
– obowiązkowe ubezpieczenie turystyczne
– obowiązkowy Turystyczny Fundusz Gwarancyjny – 13 PLN/osobę
– ubezpieczenie chorób przewlekłych i ubezpieczenie kosztów rezygnacji
– wydatki własne
dodatkowe wycieczki, gdybyście mieli na nie ochotę (patrz niżej)

 

WYCIECZKI

TAJSKA KAWA:  Wybierz się z nami na tradycyjną plantację kawy, zobacz jak się ją uprawia i wytwarza, a na koniec wypal swoją własną paczkę pysznej, północnotajskiej kawy. Lepszej pamiątki z wakacji nie znajdziesz! Kosztuje: około 90 zł/osoba (800THB).

RAFTING: Solidna dawka adrenaliny! Spędź dzień na rwącej, górskiej rzece i zobacz tajską dżunglę z perspektywy pontonu, pędzącego spienionym nurtem.
Kosztuje: ok 150 zł/osoba (1400 THB).
Trwa: cały dzień.

ZIPLINING: Poobserwuj tajską przyrodę z wysokości koron drzew. Flight of the Gibbon to niezwykle słynny i unikalny kompleks ponad 2 km lin, mostów i kładek, na których poszalejesz…. jak gibon!
Kosztuje: ok. 430 zł/osoba (4000THB).
Trwa: pół dnia.

RAJKSKA JOH KOOD: Wybierzemy się na najbardziej rajską z wysp w Zatoce Tajlandzkiej, przy samej granicy z Kambodżą! Zjedziemy ją na skuterach, zobaczymy kilka ukrytych wodospadów i odpoczniemy na jednej z najbielszych plaż.
Kosztuje: ok 130 zł/osoba (1500 THB).
Trwa: cały dzień.

 

Nie mam z kim jechać…

Kompletnie się tym nie przejmuj! Nasze podróże planujemy tak, by każdy się podczas nich odnalazł i czuł OK. Podobno jesteśmy fajnymi ludźmi, więc wierz nam: od pierwszej chwili wakacji poczujesz się, jakbyś podróżował ze swoją paczką. Wierzymy w to, że uśmiech przyciąga uśmiech, a jeden podróżniczo zakręcony umysł – kolejny, dlatego na naszej wyprawie poznasz innych zapaleńców, podróżników i głodomorów, którzy czerpią mnóstwo radości ze smakowania świata i nadają na tych samych falach, co Ty. Zupełnie nie ma więc znaczenia, czy jedziesz z kimś czy sam. Nasza już w tym broszka, żeby to były wakacje Twojego życia!

PYTANIA I REZERWACJA: biuro@nurkowanienaswiecie.pl lub tel 22 566 39 19

Foodkrywaj Tajlandię – polska grupa dla nienurkujących.


Zadzwoń i opowiedz nam o swoich marzeniach, a my przygotujemy ofertę spełniającą Twoje oczekiwania.

Wypełnij formularz


Nasze pozostałe kierunki

 


Nasze pozostałe strony


Call Now Button